- نویسنده: امید حسینی
هنر قالیبافی در ایران از شناخته شده ترین شاخه های صنایع دستی کشورمان است. هنر قالی بافی در شهرهای مختلف کشورمان با کمی تفاوت دنبال می شود. انواع فرش های ایرانی ویژگیهای خاص خود را داشته و محصولاتی منحصر بفرد بشمار می روند. شغل قالی بافی می تواند بصورت پاره وقت برای خانم ها انجام شود. درآمد قالی بافی زیاد نیست ولی برخی از خانم های خانه دار در این صنعت مشغول به فعالیت هستند. آموزش قالیبافی هم در کلاس ها و کارگاه های آموزشی و هم بصورت سنتی در مراکز بافت فرش های ایرانی انجام می گردد. بسیاری از زنان ایرانی در شهرهای مختلف برای کسب درآمد به این حرفه روی آورده اند. قالیبافی در خانه از قدیم تا بحال انجام شده و از محبوب ترین مشاغل صنایع دستی بشمار می رود. هنر قالی بافی نه تنها توسط خانم ها, بلکه توسط آقایان نیز انجام می شود. بسیاری از مردم بافت فرش را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کرده و از این راه امرار معاش می کنند. آشنایی با هنر قالی بافی به شما امکان انتخاب بهتر انواع فرش های ایرانی را بهتر خواهد داد. درآمد قالی بافی برای کسانی که بصورت مستمر کار می کنند قابل قبول است.همچنین آموزش رایگان قالی بافی برای هنرجویان در کارگاه ها در نظر گرفته می شود تا بتوانند بصورت مستقل قالیبافی در منزل انجام دهند. هنر قالیبافی یک مهارت و یک هنر اصیل و ماندگار است. زیباترین نقش و نگارها با رنگ های دلفریب و چشم نواز در هم می آمیزند تا یک قالی زیبا بافته شود. تار و پودهایی که با سلیقه و ذوق هنری قالیباف آمیخته شده و یک اثر هنری منحصر به فرد را به نمایش می گذارد. همه ما کم و بیش با این هنر جذاب و بی نظیر آشنا هستیم. بارها و بارها در منابع مختلف خوانده ایم که هنر قالیبافی یکی از مهمترین منابع درآمدی برای هر کشور محسوب میشود. خوشبختانه کشور ایران، به خصوص برخی از شهرها در استانهای مختلف، منبع و خاستگاه این هنر زیبا هستند.تماس با واحد فروش: 09019277512
قالی بافی هنری اصیل بر تار و پود ایران زمین
هنر قالی بافی
وقتی صحبت از هنر قالیبافی به میان می آید، شاید ناخودآگاه ذهن شما به هنر فرش، گلیم، جاجیم و حتی تابلو فرش هم متمایل شود. تمام این آثار هنری هر یک در جایگاه خود، ارزش و قیمت متفاوتی دارند. برای خلق یک قالی زیبا ابتدا باید یک نقشه مشخص تهیه گردد. همچنین فراهم آوردن ابزارها و وسایل، از همه مهمتر، یک مکان مناسب برای قالیبافی حائز اهمیت است.
آشنایی با هنر قالیبافی
جالب است بدانید که هنر قالیبافی و راه اندازی یک کارگاه قالیبافی حتی در جامعه مدرن امروزی هم با استقبال خوبی مواجه می باشد؛ تا جایی که برخی از محله های بومی در استان ها به این کارگاه ها به عنوان یک منبع درآمدی خوب نگاه می کنند.
از آن جایی که هنر قالیبافی از سوی اقشار مختلف جامعه مورد استقبال قرار گرفته است، در این مطلب تخصصی پیرامون قالیبافی و هر آنچه که باید برای راه اندازی کارگاه قالیبافی بدانیم، صحبت می کنیم. در این دنیای رنگارنگ و پیچیده و بسیار جذاب با عبارت های مختلفی هم برخورد خواهیم کرد. در این مطلب درباره تمام این موارد به اختصار صحبت میکنیم. در پایان این بحث متوجه خواهید شد که هنر قالیبافی و راه اندازی یک کارگاه مجهز می تواند به اشتغالزایی کمک کند و سودآوری خوبی داشته باشد.
برای راه اندازی کارگاه قالیبافی باید به هنر قالیبافی مسلط بود. اینکه چه تعداد افراد در کارگاه قالیبافی مشغول به فعالیت هستند و چه تجهیزات و امکاناتی آنجا وجود دارد، همگی تعیین کننده کیفیت نهایی محصولات خواهد بود که به طور مستقیم در سودآوری کارگاه نقش دارد. با توجه به این که کسب و کارهای خانگی در گروه صنایع دستی به ویژه راه اندازی کارگاه های هنری در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، برای ورود به این حوزه باید حتماً آموزش قالیبافی به هنرمندان و متقاضیان ارائه شود. در این دوره های آموزشی مباحث اصولی و ابتدایی پیرامون هنر قالیبافی ارائه می گردد.
یکی از مهمترین سرفصل ها در دوره آموزش قالیبافی، آشنایی با الیاف مختلف است. انواع قالی در مناطق مختلف با الیاف پشم، پنبه یا ابریشم بافته میشوند. هرکدام از این الیاف، یک سری خصوصیات فیزیکی دارند که موجب میشود قالیها با هم تفاوت داشته باشند. الیافی که از نظر منبع اولیه، ارزشمندتر باشند- نظیر ابریشم- قیمت گرانتری دارند.
شغل قالی بافی
برای راه اندازی کارگاه قالیبافی لازم است مشخص شود که از کدام یک از این الیاف قرار است برای بافت قالی ها استفاده شود. در ادامه همین مبحث، علاقه مندان و قالیبافان با آماده سازی الیاف آشنا می شون.د اگرچه برای راه اندازی کارگاه قالیبافی، نخ ها و پشم های یا هر ماده دیگری به صورت آماده تهیه می شود اما دانستن اطلاعات تکمیلی جزو ملزومات هنر قالیبافی محسوب می شود.
از مباحث دیگری که در دوره آموزش قالیبافی مطرح می شود، آشنایی با ابزارها و لوازم این هنر محبوب است. آشنایی با چاقوها، تیغه قالیبافی، شانه و قیچی قالیبافی، نمونهای از این سرفصل های آموزشی هستند.برای راه اندازی کارگاه قالیبافی در منزل یا به صورت کارگاههای کسب و کار خانگی، الزاماً تمام افراد باید آموزش های ایمنی فردی و آموزش های هنر قالیبافی را پشت سر بگذارند. تنها در این صورت است که بدون هیچ حادثه کارگاهی و با اطمینان بالا می توان بهترین قالی ها را تولید نمود.
در حوزه هنر قالیبافی با دو عبارت قالیبافی درجه 1 و قالیبافی درجه ۲ برخورد میکنیم. آشنایی با این عبارت ها برای راه اندازی کارگاه قالیبافی هم اهمیت دارد. هر یک از این دو عبارت در حقیقت به یک سری از آموزش های ویژه و تخصصی برای هنر قالیبافی اشاره دارند. در آموزش قالیبافی درجه ۱ معمولاً متقاضیان با یک سری از سرفصل ها سر و کار دارند و در آموزش قالیبافی درجه ۲، سرفصل های دیگری به آن اضافه می شود.
قالیبافی در ایران
زمانی که یک فرد بخواهد آموزش های هنر قالیبافی را از مراجع فنی و حرفه ای دنبال کند، معمولاً با عبارت قالیبافی درجه ۱ و قالیبافی درجه ۲ مواجه خواهد شد. هر کدام از این دوره ها به آموزش هایی اشاره دارد که به صورت مجزا برگزار می شود. از شرکت کنندگان آزمون گرفته میشود و پس از پایان آزمون و قبولی، مدرک قالیبافی برای او صادر می گردد. با توجه به این توضیحات، ورود به دنیای هنر قالیبافی و راه اندازی یک کارگاه قالیبافی، مستلزم دریافت گواهینامه های فنی حرفهای است. اگر سرمایه لازم را در این حوزه دارید و به قالیبافی علاقه مند هستید می توانید از افرادی که مهارت کافی در این هنر دارند بهره ببرید.
تهیه نقشه قالی جزء جدایی ناپذیر از هنر قالیبافی است. اگر در بازار انواع قالی یا بازار فرش گذر کوتاهی داشته باشید متوجه میشوید که طرح و نقش هایی که برای یک قالی بخصوص به کار رفته است تا چه اندازه در جذب مشتری تاثیرگذار می باشد. این طرح ها و نقش ها در حقیقت بر اساس یک نقشه قالی که به صورت اصولی تهیه شده است بافته شده اند. هنر قالیبافی هم در حقیقت همین طراحی ویژه رنگ ها و نقش ها محسوب می شود.
آموزش قالیبافی
یک نقشه قالی باید قبل از بافت قالی تهیه شود. برای تهیه نقشه مناسب برای هنر قالیبافی نیاز به یک کاغذ شطرنجی خاص است. بر اساس آن، طرح ها و نقشها رسم می شوند. انتخاب رنگ با سلیقه هنرمندان انجام می گیرد اما میزان تقاضای بازار از رنگهای خاص هم در تهیه نقشه قالی موثر هستند. آنچه می تواند تحول بزرگی را برای صنعت قالیبافی به وجود بیاورد، ارائه طرح ها و نقش هایی است که منحصر به فرد و ویژه باشد؛ به این مفهوم که همانند آن را در صنایع دیگر پیدا نکنیم. صنعت قالیبافی همچنان از طرح های خلاقانه و جدید استقبال می کند، اما این جمله به مفهوم آن نیست که هنر قالیبافی سنتی اهمیت خود را از دست داده است.
قالیبافی کامپیوتری
در راستای توسعه فناوری ها و تکنولوژی در تمام حوزهها، صنعت هنر قالیبافی هم دستخوش تغییرات و تحولات مثبتی شده است. شاید در این زمینه با عبارتی به نام قالیبافی کامپیوتری برخورد کرده باشید. در قسمت قبل توضیح دادیم که تهیه نقشه فرش به صورت سنتی و دستی انجام می شود. در قالیبافی کامپیوتری تهیه نقشه قالی با استفاده از نرمافزارهای رایانهای انجام می گیرد. از آنجا که تهیه نقشه فرش به صورت سنتی، کاری زمان بر و وقت گیر بود، برنامه های رایانهای و نرمافزارها به کمک این صنعت آمدند و در کوتاهترین زمان میتوانند زیباترین نقشه های فرش را تهیه کنند. نرم افزار طراحی فرش برای همین منظور در بازار ارائه شده است.
نرم افزار طراحی فرش برای متنوع تر کردن هنر قالیبافی در دنیای مدرن امروزی ضرورت دارد. در این نرم افزار به راحتی می توانید رنگ ها و نقش ها را ترکیب کنید. هر رنگ، کدگذاری شده است و شما می توانید با سلیقه خود، کدهای مختلف را در کنار یکدیگر امتحان کنید. مهمترین دلایلی که قالیبافی کامپیوتری بسیار مورد توجه قرار گرفته است این است که نقشه های تهیه شده، کیفیت بالاتری دارند و در بافت انواع فرش در مرحله بافندگی ساده تر خواهند بود. تهیه نقشه فرش با نرم افزار با جزئیات بیشتری امکان پذیر است.
قالیبافی در منزل
اکنون که با هنر قالیبافی به صورت مقدماتی آشنا شدید، به اهمیت آموزش قالیبافی پی بردید و درباره قالیبافی سنتی و قالیبافی کامپیوتری مطالب مفیدی را آموختید، شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که بهتر است قالیبافی در منزل را دنبال کنیم یا یک کارگاه قالیبافی صنعتی راه اندازی نماییم؟ کدام یک سودآوری بهتری دارد؟ کدام یک مشکلات بیشتری دارد؟ از کدام روش بهتر می توانیم محصولات را به فروش برسانیم؟سوالات فوق، مهم ترین پرسش هایی هستند که در راه اندازی کارگاه قالیبافی یا پرداختن به هنر قالیبافی در منزل مطرح میشوند. بحث اصلی این است که هر کدام از روشهای فوق مزایا و معایبی دارند.
برای راه اندازی کارگاه قالیبافی بزرگ به تجهیزات و نیروهای متخصص نیاز دارید. باید مجوزهای لازم را دریافت کنید و یک کارگاه ایمن را هم فراهم نمایید. امکان تولید طرح های مرغوب در این کارگاهها بیشتر است. اگر بازاریابی صحیح انجام شود، قالی های تولید شده بهتر به فروش می رسند.هنر قالیبافی در منزل مزایا و معایب خاص خود را دارد. ایمنی هنرمندان در منزل باید تضمین شود. مسئلهای به نام بیمه قالیبافی یا وام قالیبافی در این حوزه مطرح است که باید از مراجع مخصوص پیگیری شود. فرش ها و قالی هایی که در کارگاه های خانگی تولید می شوند معمولاً باید از طریق واسطه های بازار به فروش برسند. این می تواند نحوه قیمت گذاری قالی ها را تحت تاثیر قرار دهد.اگر قرار باشد از میان دو روش فوق، انتخاب بهتری داشته باشید، بهتر است با افرادی مشورت کنید که جزو حرفهای های هنر قالیبافی محسوب میشوند. این افراد به تمام پیچ و خم های این مسیر آشنا هستند و مرجع مناسبی برای راهنمایی شما خواهند بود.