- نویسنده: امید حسینی
عکس فیروزه کوبی روی مس در اصفهان
فیروزهکوبی از صنایع دستی است که با نشاندن قطعههای کوچک سنگ فیروزه به حالت موزاییکی بر سطح ظرفها، زیورآلات و اشیای تزئینی (از پایههایی به جنسهای مسی، برنجی، نقره، ورشویی و یا برنزی) ساخته میشود. فیروزه کوبی Firooze koobi هنر لوکس صنایع دستی بشمار می رود که محصولات آن هم جنبه تزئینی و هم جنبه کاربردی دارد.
این هنر حدود ۶۰ یا ۷۰ سال پیش در مشهد (خراسان شمالی) به دست یوسف حکمیان (معروف به محمدرضا) انجام شد یا از روسیه به ایران آورده شد و ۲۰ سال پس از آن توسط حاج داداش به اصفهان برده شد.ظروف فیروزه کوبی از زیباترین محصولات صنایع دستی اصفهان است که می تواند به منازل ایرانی زیبایی ویژه ایی دهد.
مراحل فیروزه کوبی
مرحله اول
سطح زیر کار از فلز مورد نظر مانند برنج، مس و نقره توسط زرگر یا سازنده فلز به کمک دست یا دستگاه پرس ساخته میشود و صاف و صیقل خورده وارد مرحله بعد میشود.
مرحله دوم
استاد فیروزه کوب خورده فیروزهها که از نظر اندازه و رنگ باید مشابه باشند از ضایعات دیگر جدا میکند. بعد از مشخص شدن نوع سنگی که قرار است بر سطح کار شود. سطح فلز مورد نظر کمی گرم میشود در این زمان بر روی سطح کمی لاک پودر شده (لاک گردویی) میپاشند در زمانی که لاک حالت مذاب دارد فیروزه را روی آن میچسبانند. بعد از آنکه سطح مورد نظر را با فیروزه پوشاندن و فضاهای خالی میان فیروزهها را با فیروزههای ریزتر پر کردند، آن را به کمک سنگ «آب سان» صاف و صیقلی میکنند تا برجستگیهای لاک و فیرزه از بین رود و سطحی یک دست به دست آیند. در این مرحله است که رنگ واقعی فیروزه نمایان میشود.
مرحله سوم
پرداخت گری است. در این مرحله بر روی سطوح فیروزه کوبی شده را پولیش میکشند و بعد روی آن را پلی استر میکشند که دلیل آن حفاظت از سطح کار و همچنین زیبایی حداکثری اثر است.