- نویسنده: امید حسینی
عکس ظروف میناکاری روی فلز مس در اصفهان
میناکاری یا میناسازی هنری است که سابقهای در حدود پنج هزار سال دارد و از صنایع دستی Handicraft محسوب میشود. امروزه این هنر بیشتر بر روی مس انجام میشود ولی میتوان بر روی طلا و نقره نیز آن را به عمل آورد. طلا تنها فلزی است که به هنگام ذوب شدن مینا اکسید نمیشود از اینرو امکان اجرای طرحی همراه با جزئیات و با شباهت هر چه تمامتر بر روی مینا را ایجاد میکند در حالی که میناهای مسین و نقرهای چنین کیفیتی را ندارند.
شکلگیری مینا نیز از ترکیب اکسیدهای فلزات و چند گونه نمک در مجاورت حرارت بالا میباشد که رنگها در طول زمان و بر اساس دما بوجود میآیند. امروزه در ایران کانون تولید میناکاری اصفهان و شیراز میباشد و استادان برجستهای در تولید آثار مینا مشغول به فعالیت هستند.
تاریخ آغاز هنر میناکاری که یک هنرصنعت است در ایران به دوران ساسانیان بازمیگردد واوج شکوه آن در دوران صفویست که دوران طلایی هنری ایران است این هنر درحال حاضردر اصفهان رواج دارد وهنرمندان این دیارآن را تاکنون زنده نگه داشته اند بشقابی را که مشاهده میکنید محصول همین هنرمندیست است ازجنس مس تهیه شده که درمرحله اول روی ازقلم زنی شده وبعد روی آن توسط هنرمندان اصفهان نقاشی شده ودراخر لعاب دیده ودرکوره پخته شده است این بشقاب مناسب هدیه دادن وقراردان داخل ویترین منزل شماست.
در فرهنگ دهخدا میناسازی چنین تعریف شدهاست:نقاشی و تزیین فلزاتی همانند طلا، نقره و مس بوسیله رنگهای لعابدار مخصوصی که در حرارت بسیار زیاد پخته و ثابت شود. مینا کاری هنر درخشان آتش و خاک است با رنگ های پخته و به حق هنر مینا کاری را می بایست « مینیاتور بر آتش » نام نهاد .