- نویسنده: امید حسینی
آشنایی با منارجنبان اصفهان این بنای قدیمی و تاریخی اصفهان برای گردشگران جذاب است. آشنایی با تاریخچه منارجنبان اصفهان به شناخت بهتر فرهنگ و تمدن گذشتگان ما کمک زیای خواهد نمود. کشور ایران خیلی بزرگ است و اقلیم های متفاوتی در آن وجود دارد؛ از خطه سرسبز گیلان تا مرکز کویر. با سفر کردن بر هر یکی از این نقطه ها، مکان های زیادی را می توان برای گردشگری پیدا کرد، از عمارت های تاریخی تا گشت و گذرهای به یاد ماندنی. حال در قسمتی از کویر ، نگینی قرار دارد که جاذبه های زیادی در خود جای داده است؛ جاذبه هایی که هر کدام قشنگی های به خصوص خود را دارد، بعضی وقت ها کویری با شن های طلایی و بعضی وقتها بنایی از بین تاریخ ایران 1000 قصه ناگفته دارد. مانند اصفهان؛ که به نصف جهان معروف است. تعداد آثار تاریخی اصفهان زیاد و هر کدام از آنها داستانی را روایت می کنند. بسیاری هنوز به راز منارجنبان اصفهان پی نبرده اند. ما برای شما تصاویر منارجنبان اصفهان را بصورت اختصاصی تهیه کرده ایم. منارجنبان یکی از دست سازهای Persian Handmade صنعتگران و هنرمندان بزرگ کشورمان بشمار می رود. در اصفهان آثار تاریخی زیبایی از دوران های گوناگون وجود دارد که در جشن های بزرگ تا به حال به خیلی از آنها به خصوصی رسیدگی شده است، آثاری که واقعا در دنیا خاص هستند و علاوه بر بازدیدکنندگان داخلی، گردشگرانی از سایر ایالت ها را هم به طرف خود کشیده است.یکی از این آثار که توانسته بازدیدکنندگان بسیاری را در سرتاسر دنیا به طرف خود بکشاند، آثار بسیار با ارزش منارجنبان می باشد. منارجنبان بنایی بسیار شکفت انگیز و زیباست که با 2 مناره ی قشنگ خود بر روى مزار عمو عبدالله، از صالحان معروف قرن هشتم ساخته شده است.این 2 مناره، موجب معروف شدن این اقر شده است؛ همان گونه که از اسم این عمارت پیداس ، متحرک و لرزشی هستند. ولی برای اینه بفهمید چگونه این مناره لرزش دارند می بایست حتما به اصفهان بروید و منارجنبان را از نزدیک ببینید. بنای منارجنبان از جز بناهای معروف تاریخ اصفهان به شمار می رود.دلایل بازدید از منارجنبان چیست ؟
این اثر از قرن 8 هجری تا به حال لرزش دارد و از بین نرفته است.
سبک و نوع معماری استفاده شده در این بنا منحصر به فرد است.
این اثر جز پر بازدیدترین بنای تاریخی شهر اصفهان است و در دنیا بسیار مشهور است
با منارجنبان بیشتر آشنا شوید
منارجنبان اسم عجیبی است که به مناره هایی می گویند که امکان لرزش در آنها وجود دارد. منارجنبان بسیاری در ایران است که مشهورترین آن در اصفهان و دیگری در شهر اردکان قرار گرفته است. که در حال حاضر کارناوال به اصفهان رفته و از بنای معروف منارجنبان دیدن کنیم. و غرق در تفکر خواهیم شد. واقعا مناره های بلند، که به دست معماران گذشته ساخته شده است، بدون هیچ مشکلی به لرزش در می آیند؟
و خیلی سئوال های دیگر در مورد منارجنبان است که فقط با تماشای این اثر جواب داده خواهد شد. به همین دلیل می بایست به جاده آتشگاه اصفهان وارد شوید و به سمت نجف آباد به راه خود ادامه دهیم ، اثر منارجنبان که قبلا جز روستایی به اسم کارلادان بوده است ولی حالا قسمتی از شهر اصفهان به حساب می آید و در نزدیکی محله ای به اسم نصرآباد قرار گرفته است.
منارجنبان اصفهان در قرن 8 هجری درست شده است، اثری که با سقف گنبدی شکل آن نشانه ای از معماری ایرانی به شمار می رود. در بخش پایین سقف و درست در آخر این عمارت، قبر شیخی به اسم عمو عبدالله کارلادانی قرار گرفته است که با سنگ قبر سنگ سفید درخشان آن به چشم می خورد. بسیاری از گردشگران و محققان خارجی به ایران آمده و خواستند بدانند که منار جنبان چگونه کار میکند.
سقف بنا با کاشی کاری های فیروزه ای و لاجوردی پوشیده شده و چشم هر بازدیدکننده ای را جلب می کند. بر فراز این اثر 2 مناره زیبا قرار گرفته است که بلندی آن هر یک به ارتفاع 17.5 متر و پهنای آنها هم 9 متر می باشد.
راز لرزیدن منارجنبان چیست؟ ماجرا از این قرار می باشد که با تکان دادن هر یک از این مناره ها، دیگر مناره هم به همین شکل به لرزه در می آیند و گردشگران می توانند لرزش مناره ها را ببینند. در اصل با لرزیدن مناره ها همه ی بنا به لرزه در می آید ولی معمولا، بسیاری از بازدیدکنندگان تصور می کنند که لرزیدن یک مناره فقط سبب تکان خوردن دیگر مناره خواهد شد.
این اثر با ارزش در سال 1321 هجری در فهرست آثار ملی به ثبت شد. ما عکسهای منارجنبان اصفهان را بصورت اختصاصی برای علاقه مندان به آثار تاریخی ایرانی تهیه کرده ایم. ساعات بازدید منارجنبان اصفهان در روزهای مختلف ممکن است تغییر کند.
دلیل حرکت کردن منارجنبان چیست؟
بر خلاف تفکر بسیاری از مردم و بازدیدکنندگان که برای نخستین بار اسم منارجنبان به گوش آنها خورده است، این اثر فقط مناره هایش به لرزه در می آیند چرا که با تکان خوردن یک مناره، همه ی بنا تکان می خورد. دلیل تکان خوردن بنای منارجنبان پدیده تشدید می باشد. به شکل روان تر می توانیم بگوییم که مولکول های هر جسمی در حال تکان خوردن هستند، بعضی متحرک تر و بعضی تحرک کمتری دارد. کافیست به آن تکانی بدهیم و نیرویی وارد کنیم تا به لرزه در بیاید.
بودن مصالح ساختمانی سبک در بخش بالایی ساختمان و ارتفاع پایین مناره ها کلاف های چوبی که در بخش پایین و بالا هر کدام از 2 مناره بکار گرفته شده است، همه اینها باعث می شود تا مناره های منارجنبان سالیان زیادی به صورت متحرک بمانند.
ولی به علت بزرگ بودن بنا و میزان لرزش پایین آن، دیدن تکان خوردن تمام نقطه ها، کار سختی می باشد و فقط جنبش مناره ها به سادگی به چشم می خورد، آن هم به علت آنکه روی هر کدام زنگوله هایی درج شده که حرکت را به وضوح به نمایش می گذارد.
به این علت احتمالا بعضی ها شک داشته باشند که به راستی تمامی بنا می لرزند یا نه. مسئولان این بنا راهی برای این مورد پیدا کرده اند و در نقطه های گوناگون منارجنبان علامت هایی قرار دادند که مشاهده لرزش بنا را برای کاربران ساده تر خواهد کرد.
در زمان لرزش منارجنبان چه نشانه های دیده می شود
همان گونه که گفته شد علایمی در بنای منارجنبان قرار گرفته است که موقع تکان خوردن بنا با دیدن آن علامت ها هر بازدیدکننده ای تکان خوردن آن را متوجه می شود، علائمی مانند:
1) زنگوله: زنگوله هایی روی هر دو مناره قرار گرفته است که به لرزه در می آیند و صدایی تولید می کند که لرزیدن مناره ها و ساختمان را نشان می دهد.
2) ساعت: در آخر بخش آویزان ساعتی را روی دیوار قرار داده اند که موقع لرزیدن عمارت به لرزه در می آید و راهنمای منارجنبان هم موقع لرزیدن بنا به آن ساعت اشاره خواهد کرد.
3) شیشه: مقابل قبر عمو عبدالله که در آخر ایوان قرار گرفته است، شیشه ای است که محافظ آرامگاه او می باشد تا گردشگران امکان دست زدن به سنگ قبر ار را نداشته باشند. این شیشه موقع تکان خوردن منارجنبان به شکل واضح تکان می خورد و حتی چنان چه با دقت گوش دهید صدای تکان خوردن هم به گوشتان می خورد.
4) کاسه آب: چنان چه کاسه ای پر از آب را در محیطی مانند قبر عمو عبدالله بگذاریم، بعد تکان خوردن از لرزیدن مناره ها به وضوح می بینید که آب داخل کاسه هم به لرزه در می آید. تا چند سال قبل کاسه ای آب روی قبر عمو عبدالله می گذاشتند ولی در حال حاضر به علت اینکه معمولا موقع لرزیدن بنا، گردشگران در محوطه بیرونی بنا قرار می گیرند تا لرزیدن مناره ها را ببینند، این کاسه آب برداشته شده است.
نگاهی عمیق تر و علمی تر به راز لرزیدن منارجنبان
اول می بایست آگاه باشید که نظیر بنای منارجنبان در دیگر کشورهای و حتی همان گونه که در اول مطلب گفتیم در ایران هم وجود دارد ولی یکی از علت هایی که منارجنبان را از سایر مناره های جنبان ایران و جهان متمایز کرده این نکته است که میزان بالاتری می لرزد.
سال های زیادی راز لرزیدن مناره ها بصورت مبهم مونده بود و کارشناسان به پژوهش و بررسی روی مناره های جنبان می پرداختند تا بلاخره توانستند به راز این بناها دست پیدا کنند به دلیل اینکه در تاریخ آمده حدود 30 سال درست کردن چنین بناهایی رواج پیدا کرد.
از افرادی که نقش بسزایی در فهمیدن لرزش منارجنبان داشت ، حمید شاهین می باشد او با تحقیقات خود به علت تکان خوردن مناره ها پی برد و اندکی علمی تر آن را توضیح دهد. دلیل اصلی لرزش مناره ها را شباهت شکل ظاهری مناره ها گفته است و برای فهم دقیق تر 2 مناره را به 2 آونگ شباهت داد، که با شئ افقی به هم وصل شده اند. ما در پایین آدرس منارجنبان اصفهان به همراه ساعات بازدید را برای شما قرار داده ایم.
آدرس: استان اصفهان، اصفهان، جاده آتشگاه به سوی نجف آباد
ساعات بازدید: 9:00 صبح تا 16:00
تلفن منارجنبان: 37716066